Опозиционният политик Шехбаз Шариф внесе номинацията си за следващ министър-председател на

...
Опозиционният политик Шехбаз Шариф внесе номинацията си за следващ министър-председател на
Коментари Харесай

Братът на Наваз Шариф се кандидатира за премиер на Пакистан

Опозиционният политик Шехбаз Шариф внесе номинацията си за идващ министър-председател на Пакистан в Народното събрание в неделя, заяви неговата партия, след като действащият министър председател Имран Хан загуби избор на недоверие в Народното събрание след близо четири години на власт, предава Ройтерс.

По-малкият брат на трикратния министър-председател Наваз Шариф, 70-годишният Шехбаз, оглави настояването на опозицията в Народното събрание да смъкна някогашната крикет звезда Хан и се чака той да го размени след гласоподаване в понеделник.

Хан, първият пакистански министър-председател, свален с избор на съмнение, опита да остане на власт, като разпусна Народното събрание. С този си ход той забави гласуването, което съгласно него е част от подкрепян от чужбина скрит план против него, само че Върховният съд разпореди Народното събрание да се свика и да гласоподава.

Правителството на Хан падна в ранните часове на неделя след 13-часова сесия, която включваше многократни забавяния и дълги речи на депутати от неговата партия Техрик-е-Инсаф.

До гласуването обаче се стигна откакто могъщият военачалник Камар Джавед Баджуа се срещна с Хан. Трябва да се има поради, че армията е управлявала страната с население от 220 милиона души през половината от нейната съвсем 75-годишна история.

Опозиционните партии съумяха да съберат 174 гласа в 342-местният парламент, формирайки нужното болшинство, с цел да могат в понеделник да изберат нов министър председател.

Хан не е коментирал обществено свалянето си от власт, само че даже преди гласуването той прикани за митинги. " Ще се боря ", сподели той в послание към нацията в петък.

" Казвам на всички мои поддръжници в Пакистан, че в неделя, след иша (вечерната молитва), всички Вие би трябвало да излезете от домовете си и да протестирате спокойно против това импортирано извън държавно управление, което се пробва да пристигна на власт.

Шехбаз Шариф сподели, че напускането на Хан е късмет за ново начало за мюсюлманската страна.

" Дойде нова зора... Този алианс ще възвърне Пакистан ", сподели той пред Народното събрание в неделя.

Шариф беше години наред основен министър на провинция Пенджаб и има известност на ефикасен админ. Първите му задания ще бъдат да поправи връзките с военните, както и със съдружниците на Съединените щати, и ще би трябвало да се заеме с стопанската система.

Военните гледаха благосклонно на Хан и неговия закостенял дневен ред, когато той завоюва изборите през 2018 година, само че тази поддръжка отслабна след различия към назначението на авторитетния началник на военното разузнаване и стопански проблеми, които доведоха до най-голямото повишаване на лихвите от десетилетия тази седмица.

Хан се противопоставяше на Съединените щати през целия си мандат, приветствайки талибаните за завладяването на Афганистан предходната година и неотдавна обвинявайки Съединените щати, че стоят зад опита да го смъкват. Вашингтон отхвърли обвиняването.

Хан също по този начин е от дребното международни водачи, посетили Москва след началото на съветската инвазия в Украйна, където той удостовери положителните връзки с Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР